Eerst en vooral kan ik u vertellen dat dat stinkt. Niet zoals in "pfff wa riek ik hier", maar eerder als in " vlug weg hier want seffens ga ik van mijne sus". Ik vertel dit erbij voor de mensen die al in het huis wonen waar de "te polyesteren badkamer" zich bevindt en die dus niet, zoals wij, 's avonds weg kunnen naar een frisruikend huis.
Eerst maak je al je meubels in watervaste MDF (van 18 mm). In ons geval waren dit ook het bad en alle wasbakken. Mijne mens heeft alles uitgerekend, de platen bij de houthandel laten verzagen en het ineen gezet in het werkhuis bij hem op het werk.
(een wasbak + kast en een bad uit hout)
Dan smeer je polyester-primer op alles wat je wil polyesteren, in ons geval ook de muren en de vloer. De muur is gewoon gepleisterd, op de vloer ligt best OSB-plaat.
Hierna breng je paté aan, dit is een mengeling van polyester en verpoederd glas (zeker niet inademen). Dit alles zorgt ervoor dat de glasvezel- matten (die ge straks aanbrengt) beter hechten en dat kleine oneffenheden in uw oppervlak worden opgevangen. Je brengt de paté aan met een roller of een kwast.
(een wasbak met paté, glasmat en polyester)
Op de natte paté leg je een glasmat en die doordrenk je met polyester (rollen, niet smeren). Zo gauw de mat transparant is heb je genoeg doordrenkt. Met een ontluchtingsroller gaat ge over de polyester zodat alle oneffenheden en bellen weggaan. Dit alles moet in een mensonterend snel tempo gebeuren, want de paté en de polyester harden na 15 minuten uit en dan kunt ge uwe pot weggooien. De boodschap is dus telkens werken met kleine beetjes.
Doe dit tot alles bedekt is.
( een bijna volledig gepolyesterde badkamer)
Ge schuurt alles nog eens goed op met schuurpapier. Alles wassen met aceton. Nu doet ge hier ne gelcoat met de uiteindelijke kleur over (aantal lagen, tot het bijna gedekt is). Dit blijft kleverig tot je de uiteindelijk topcoat erover doet.
(ne muur aan het bad met gelcoat erop)
(eerste en daarna tweede laag
gelcoat)
Omdat de topcoat de laatste fase is, is dit ook het moeilijkst. Deze bepaald hoe lelijk/mooi uw badkamer zal worden. Ge hebt ook maar één kans om het te doen, want zodra die uitgehard is, kunt ge der niks anders meer over zetten (tenzij ge na al het voorgaande werk nog goesting hebt om alles terug op te schuren en met aceton af te wassen)
(nu alleen nog kastdeuren en kranen)
Wat ik hier boven heb beschreven (met de nodige influisteringen van mijn hulplijn) is maar een samenvatting van wat er allemaal bij komt kijken. Wie na het lezen hiervan nog heeeel veel goesting heeft om er aan te beginnen, mag altijd mailen voor meer uitleg!