vrijdag 29 april 2011

een badkamer uit polyesterEerst en vooral kan ik u vertellen dat dat stinkt. Niet zoals in "pfff wa riek ik hier", maar eerder als in " vlug weg hier want seffens ga ik van mijne sus". Ik vertel dit erbij voor de mensen die al in het huis wonen waar de "te polyesteren badkamer" zich bevindt en die dus niet, zoals wij, 's avonds weg kunnen naar een frisruikend huis.


Eerst maak je al je meubels in watervaste MDF (van 18 mm). In ons geval waren dit ook het bad en alle wasbakken. Mijne mens heeft alles uitgerekend, de platen bij de houthandel laten verzagen en het ineen gezet in het werkhuis bij hem op het werk.(een wasbak + kast en een bad uit hout)Dan smeer je polyester-primer op alles wat je wil polyesteren, in ons geval ook de muren en de vloer. De muur is gewoon gepleisterd, op de vloer ligt best OSB-plaat.
Hierna breng je paté aan, dit is een mengeling van polyester en verpoederd glas (zeker niet inademen). Dit alles zorgt ervoor dat de glasvezel- matten (die ge straks aanbrengt) beter hechten en dat kleine oneffenheden in uw oppervlak worden opgevangen. Je brengt de paté aan met een roller of een kwast.
(een wasbak met paté, glasmat en polyester)
Op de natte paté leg je een glasmat en die doordrenk je met polyester (rollen, niet smeren). Zo gauw de mat transparant is heb je genoeg doordrenkt. Met een ontluchtingsroller gaat ge over de polyester zodat alle oneffenheden en bellen weggaan. Dit alles moet in een mensonterend snel tempo gebeuren, want de paté en de polyester harden na 15 minuten uit en dan kunt ge uwe pot weggooien. De boodschap is dus telkens werken met kleine beetjes.
Doe dit tot alles bedekt is.


( een bijna volledig gepolyesterde badkamer)Ge schuurt alles nog eens goed op met schuurpapier. Alles wassen met aceton. Nu doet ge hier ne gelcoat met de uiteindelijke kleur over (aantal lagen, tot het bijna gedekt is). Dit blijft kleverig tot je de uiteindelijk topcoat erover doet.


(ne muur aan het bad met gelcoat erop)(eerste en daarna tweede laag
gelcoat)

Omdat de topcoat de laatste fase is, is dit ook het moeilijkst. Deze bepaald hoe lelijk/mooi uw badkamer zal worden. Ge hebt ook maar één kans om het te doen, want zodra die uitgehard is, kunt ge der niks anders meer over zetten (tenzij ge na al het voorgaande werk nog goesting hebt om alles terug op te schuren en met aceton af te wassen)(nu alleen nog kastdeuren en kranen)
Wat ik hier boven heb beschreven (met de nodige influisteringen van mijn hulplijn) is maar een samenvatting van wat er allemaal bij komt kijken. Wie na het lezen hiervan nog heeeel veel goesting heeft om er aan te beginnen, mag altijd mailen voor meer uitleg!

22 opmerkingen:

 1. wat voor nen handigen manmens hebt gij daar! Tziet er echt super uit!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoera!
  Copy, paste en alles tactvol doorgemaild naar het Lief, merci!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. 't Is eens een ander type tutorial hè. ;-) Prachtig! Maar inderdaad afhankelijk van je handige handen, en naar 't schijnt niet bijster gezond tijdens het maken... Maar dat is met veel zelfbouwdingen zo. Ik krijg zin en hier is nog geen geïnstalleerde badkamer... Komt materiaal duurder of goedkoper uit dan een "gewone" badkamer?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Petje af! Het resultaat is prachtig! Maar 1 vraagje: hoe doe je dat allemaal als je niet mag inademen?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @ riet : als je het materiaal telt (hout en polyestertoestanden) kom je op iets van een 2500€. Maar het zijn wel heeeel veeel werkuren. Als je bv. ook nog je meubels moet laten maken ergens ben je natuurlijk veel meer geld kwijt.

  @ Boomie: je ademt via een heel goed gasmasker (zie eerste wazige foto)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. 't ziet er inderdaad héél veel werk uit, maar het resultaat mag gezien zijn! Krijgen we nog een fotootje als het gans aangekleed is, ben benieuwd. Had hier nog nooit van gehoord maar het lijkt me superpraktisch!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. En dan het verdict. Meubels zelf maken in MDF: doenbaar, 't zouden niet de eerste zijn. Prijs: doenbaar, zeer doenbaar, zeker in vergelijking met 'doorsneebadkamers' en je krijgt nog eens een goed te onderhouden ding naar eigen ontwerp. Uitvoerbaarheid in ons huis: niet. Badkamer tussen twee kinderkamers: regelrechte kindermoord volgens mijn wederhelft, als we die dutsen niet twee maand op internaat kunnen sturen. Jammer...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik vind het prachtig maar schuren en stank zijn nu niet de dingen die me aanspreken het hier ook te doen. B

  BeantwoordenVerwijderen
 9. O waaw, ongelooflijk geslaagd! Maar wat een werk, zeg. Chapeau!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik pas, veel te veel (ongezond) werk, maar vind het wel ongelooflijk mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Het is inderdaad ongelofelijk mooi, maar wat een werk!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. en toch kan het volgens mij veel makkelijker opgelost worden met de harry potter methode >>neem een toverstokkie en droom verder maar door over nog meer tacvolle maniertjes van geldverslinding XD nee grappie dit verhaal vond ik wel leuk klinken ....maar anyway we leven nu in 2011 hier en misschien bestaat er toch een betere en goedkopere manier hoor ik zoek ook nog even verders.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Ik heb uw Blog gevonden toen ik aan het zoeken was naar voorbeelden van naadloze badkamers in Polyester! Ik zag dat jullie dit ook hebben gedaan en vroeg me af of jullie me meer info en tips kunnen geven hieromtrent?
  Zo ja, kan je me contacteren op mijn e-mail adres info@fermetti.be aub?


  Alvast bedankt,  Deevie

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Beste,


  Is het mogelijk om jullie contact gegevens nog eens door te sturen...
  Ik sta ondertussen verder met men woning en wil aan de badkamer gaan beginnen!

  Alvast bedankt

  Deevie


  info@fermetti.be
  0495417713

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Waaauw! Super goed gedaan! heerlijk om te zien dat mensen de tijd nemen om van hun woonplek iets unieks te maken...

  Ik vroeg me af hoe jullie de afwatering aangepakt hebben? En waar jullie al het spul gevonden hebben (polyester, paté, glasvezelmatten,...)

  Alvast merci

  Els

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik vind het uitzonderlijk knap wat jullie gedaan hebben, en ook mooi, maar ik kies mijn badkamer toch fijn uit een boekske: http://www.rocabathrooms.nl/our-products/everything-bathrooms-2012
  Mvg. David

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Mooi! Enig idee of je dit enkel met een vloer ook kan?
  Groetjes
  Barbara

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Beste,
  Jullie badkamer ziet er super uit. Wij gaan in onze badkamer de douche ook uit MDF voorzien om daarna met polyester af te werken. Heb enkele vragen voor de basis in hout.

  in het midden van de badkamer zitten we met een verhoog waaronder de nutsleidingen lopen. Ook dit verhoog wensen we in polyester te doen. Kan dit (vloer) ook in MDF? Omdat jullie spreken van OSB.

  Vanuit dit verhoog vertrekt onze douche. Deze voorzien we van waterbestendige MDF. Enkel heb ik een technische vraag voor het plaatsen van de sifon. Hoe hebben jullie die aansluiting voorzien?

  Alvast bedankt voor jullie reactie.

  groeten.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Heel knap gedaan! Ik ben ook aan het overwegen om 'zelf' een bad te maken. Alvast bedankt voor de uitleg

  Greetz

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Knap werk. Heb jullie blog gevonden via m'n speurtocht naar een polyester badkamer. We zoeken iets dergelijks te doen. Kunnen we via jullie wat handige tips krijgen of extra info ??

  Alvast bedankt,
  Groeten Bert (0495/12.27.00)
  bert@hassewer.be

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Mooi gedaan, heb je een idee hoeveel deze techniek kost per vierkantje meter?

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Hallo, ik zie dat de foto’s al van een eindje geleden zijn. Wij zouden ook heel graag bad en wastafels in hout maken met polyester bekleden, maar ik was ns benieuwd hoe het nog is met het bad nu, ruim 7 jaar later ��. Groetjes! En Top werk!! Keimooi!!!

  BeantwoordenVerwijderen