vrijdag 2 mei 2014

Waar is da feestje...

Als ge kinderen hebt, zit ge vaak zenuwachtig en nieuwsgierig te wachten tot ge ze terugziet. De eerste keer naar de crèche, eerste schooldag, gaan spelen bij een vriendje, een hobby doen, buisjes laten steken, ...
Ik zou er zo graag bij zijn, altijd en bij alle vier. Maar dat kan natuurlijk niet en het zou ook niet gezond zijn voor hen of voor mij.

Dat gaat nooit over. Het wordt wel minder, hoop ik.

Ik heb ondertussen een dochter die over 3 dagen 13 wordt en één die over een half jaar 12 wordt. Ik deed al eerder verslag over hen en hun tienergedrag. Ondertussen zijn ze nog steeds redelijk aangename tieners. Er wordt al eens gesnauwd of doodgezwegen, maar over het algemeen blijft het nog redelijk netjes en doenbaar.

Er worden benen geschoren en oksels gedeod. Waar ik eerst wanhoopte omdat er niet gedoucht werd, hoor ik mezelf nu vragen: "Gaat ge nu weeral in de douche?'  Puisten, borsten, schaamhaar, zoenen met jongens en seks zijn absolute taboes. Taboes waar vooral  ouders niet over mogen praten en waar zeker geen grapjes over gemaakt mogen worden.

Kleuters die enkel de meest losse en wijde broeken konden verdragen, doen plots met het grootste gemak een skinny jeans aan. Kleuterharen die niet gekamd mochten worden, maar ook absoluut niet kort mochten en waar absoluut geen speldjes of staartjes in mochten, worden nu op allerhande manieren gevlochten, opgestoken en gevuld met allerlei ornamenten.

En er zijn nog steeds eerste keren: de eerste keer alleen met de fiets naar school, de eerste keer naar het middelbaar, de eerste keer op facebook,...

En nu dus de eerste fuif. Er werd nagedacht over kleding en over de plaats waar ge uw GSM en geld steekt als uw schoon kleedje geen zakken heeft. Er werd gepanikeerd toen bleek dat de vriendin toch geen kleedje aanhad. Zo erg zelfs dat er werd overwogen om terug naar huis te gaan. Er werd veel gegieberd en geOMGd (zijt gij ook hier). Er werd een moeder gestompd ('Niet met vreemde jongens zoenen, hè!') en er zal zeker niet gedanst worden werd er beweerd.

Ik ging alleen terug naar huis en vraag mij af wat die twee daar vier uur lang gaan doen.

fuif sfeerbeeld(Nog iets dat tieners doen: hun moeder een verbod  op het plaatsen van herkenbare foto's opleggen)


12 opmerkingen:

 1. OMG hebt gij daar echt foto's staan trekken waar uw dochters bijstonden?
  OMG wat voor een moeder zijt gij!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Welkom in de wondere wereld der pubermoeders.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heerlijk herkenbaar, die puberstukjes. Al hebben wij geen probleem met over puisten en borsten praten precies.
  Maar wat ik eigenaardig vind: geen vreemde jongens zoenen?! Jongens die ze wel kennen zoenen mag dan wel? (niet dat we er wat aan te zeggen hebben, vermoedelijk...)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik mag er wel over praten, maar niet over die van hen! Ze denken blijkbaar niet graag aan het feit dat ze puisten en borsten hebben.
  En ik mag ook niet praten over zoenen met jongens en dus doe ik het wel. Een moeder moet af en toe ook wat plezier hebben ten koste van haar kinderen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. :) hihi, een meisje die ik ken was er ook (en volgens mij ging er hetzelfde aantoe) Helaas bestond er toen bij ons, geloof ik, nog niet zo iets..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik speelde op die leeftijd nog fuifje met mijn barbies!

   Verwijderen
 6. Chance, een namiddagfuif! Ik heb mij voorgenomen om mee te gaan elke keer als mijn kinders willen uitgaan, dat zal daar niet lang duren, hèhèhè!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het was toch van 19 uur tot 23 uur hoor! Tenzij dat voor u als namiddag telt?
  En zo meegaan, is dat om uw kinderen een plezier te doen of om hen belachelijk te maken (want ook al is uw eerste de bedoeling het zal voor hen toch voelen alsof ge het tweede doet)!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dag Ruimtevisser. Je krijgt van mij een Liebster-award!

  http://mademoisellefresita.blogspot.be/2014/05/een-lijstje-op-vrijdag-11-vraagjes-die.html

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oe da's al de tweede die mij nomineert! Ik zal er eens werk van maken!

   Verwijderen