woensdag 4 september 2013

puberandus ambetantus

Ik woon momenteel samen met (onder andere) twee tieners. Eén exemplaar is al 2 jaar tiener  de andere is bezig aan haar eerste jaar. Beide exemplaren zijn van het vrouwelijke geslacht.

Is het nu echt zo erg? hoor ik u denken. Wel, ik ben natuurlijk nog geen expert. Ten eerste heb ik (voorlopig) enkel vrouwelijke exemplaren rondlopen. Ten tweede, zit ik volgens andere (meer ervaren moeders) nog maar aan het begin van de ellende. Ten derde, mag je natuurlijk nooit veralgemenen, want veel hangt ook af van het karakter van het geobserveerde exemplaar.

Dingen die mij al opvielen:

- tieners stinken en jammer genoeg gaat dit samen met een tegenzin voor douchen.

- als je een tiener dan toch zo ver krijgt om zijn oksels te reinigen onder de douche, krijg je
voornoemde tiener met geen stokken meer onder de douche uit.

- ze vinden u (zijnde een ouder) een behoorlijk oncool en ouderwets iets. (O M G, da's echt een bomma gsm die gij hebt)

- ze zuchten veel en draaien met hun ogen (veel meisje leren dit al op jongere leeftijd). Ze zeggen vaak "jahaa" of "neehee" en zuchten en draaien dan met hun ogen.

- ze haten u en vinden u streng, kunnen soms in tranen en razernij uitbarsten om het minste om dan 5 minuten later in uwe nek te vliegen: "lieve mamie, ge zijt zo schattig!".

- ze zijn zich zeer bewust van zichzelf, staan veel voor de spiegel, testen kapsels, outfits en schmink uit, maar ruiken zichzelf raar genoeg niet.

- Als tieners toch in de douche gaan (vrijwillig of onder dwang) dan melden ze dit aan elk aanwezig gezinslid.  Er moest maar iemand binnenkomen in de badkamer als ge poedelnaakt onder de douche staat. Met z'n alle in de badkamer staan als moeder doucht is daarentegen geen probleem (terwijl die toch iets meer schaamtevolle probleemzones heeft)

- ze haten niet alleen u, maar ook dingen die ze niet leuk vinden. Neen, echt ze HATEN het. Tot er iets leuks gebeurt en dan was het de beste tijd van hun leven.

- Tieners praten met uitroeptekens en harde, algemene woorden: alles en iedereen is/zijn vet/cool/mega/superstom/afschuwelijk/...

- Tieners kijken niet graag naar tongzoenen op de teevee. Ze hebben dan dorst en rennen naar de keuken of kreunen: "oooooh, daar kan ik dus echt nie tegen."  Ouders die knuffelen/zoenen zijn zijn ook "af-schu-we-lijk"!!!!

- Tieners slapen uit. Waar ge u eerst ergerde aan het vroege opstaansuur van uw spruit, zijt ge nu licht geërgerd (= jaloers) omdat ze om 11 uur nog steeds niet boven water zijn.

- Tieners zijn soms stil, broeierig, ze gebruiken dan liefst hun haar of een trui met kap om hun gezicht te verbergen. Dit fenomeen stelt zich vooral rond de middag als ze zich eindelijk uit hun bed slepen.

- Ze vertellen nog steeds een gebeurtenis tot in de kleinste details, maar in tegenstelling tot jongere kinderen, klopt de chronologie wel (beter).

- Ze zitten soms in snauw-modus. Wat ze ook zeggen het komt er snauwerig en slechtgezind uit, zelfs als ze niet slechtgezind zijn.  In plaats van te vragen "Waarom ligt dat boek hier?" zeggen (snauwen) ze "Wa ligt da boek hier te doen!!!"

Zullen we deze fase dan maar overslaan vraagt u zich nu af?

Bwa, tieners zijn nog steeds schattig. Ze leren nog steeds bij. De wereld gaat nog steeds voor hen open. Het blijft als ouder (ondanks de boven vernoemde ongemakken) nog steeds mooi en grappig om dat te zien gebeuren.

Ze rijden bv. al alleen met de fiets en ontdekken hoe hun omgeving in elkaar zit ("oh, geraak ik langs hier in de stad??").

Of ze "regelen" zelf hun leven. ("ik fiets eventjes naar de carrefour om de joepie te halen" om dan 5 minuten later te sms'en "Mag ik doorfietsen naar Hanne?" om dan 15 minuten later te sms'en "Mogen we naar de stad?" om dan 10 minuten later te sms'en "Mag ik een boek kopen in de stad"...)

Ze snappen humor beter (tenzij het ten koste van hunzelf gaat), kunnen al meekijken naar minder erge programma's en films, hoeven niet altijd overal mee naartoe gepakt te worden, ze maken zelf een cake van nul (maar ruimen uiteraard nog steeds enkel onder dwang op), kunnen het afwasmachine uitladen, kunnen al meepraten over "gewichtige" dingen, ....

Ze leven, zoals kinderen, nog steeds heel erg in het nu. En willen plots heel graag iets, en dan liefst nu meteen zoals bv. een hond. Alleen komen ze met nog meer argumenten en zelfs bronmateriaal om te bewijzen dat het kan en dat het zelfs NU kan. ("Kijk, mama ik heb op tweedehands.be een hond gevonden die kost maar heel weinig en je hoeft zelfs niet ver te rijden om hem te gaan halen")

Ik vind het voorlopig dus nog wel oké (niet dat ik er veel over te zeggen heb). We zullen zien of dat zo blijft...
18 opmerkingen:

 1. Klopt echt hé! Alleen mijne puber is van het mannelijke geslacht. Dus geen Joepie en schmink, wel bad hair days met gebroken haarborstels tot gevolg...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. OW MAI GAWD!! dat was dan wel een hele erge bad hairday...:-)

   Verwijderen
 2. Heerlijke post over je tieners!
  Mijn dochter is tien en ik kijk een klein beetje uit naar deze fase ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oh, ik ben altijd zo blij als gij schrijft! Ik ben wel iets minder blij als ik bedenk dat dat mij nog te wachten staat....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben ook blij als ik schrijf ;-).
   Uw kinderen gaan da niet hebben :-)

   Verwijderen
 4. Heerlijk. Tienerbeleid, het is (een stuk van) mijn beroep. Het kan dus wel eens zijn dat ik uw analyse, vanuit het oogpunt van een ouder, eens als werkmateriaal gebruik. Maar 't is wel op dit punt dat ik me begin af te vragen of de dochters weten van moeders webactiviteit. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, ze weten er vanaf! De oudste leest de blog soms zelfs. Maar deze nog niet. Ik had het nog schaamtevoller kunnen maken hoor...

   Verwijderen
 5. Hahaha! Herkenbaar (ik heb zelf geen tieners, maar was er ooit wel zo één geloof ik :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Gij zijt echt hilarisch. Waarom schrijft gij niet vaker? Dat is de fout van die tieners, zeker? ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Da moet altijd efkes sijpelen ...
   En ge moet soms efkes bekomen van al het negatieve voordat ge er de grap van in gaat zien...

   Verwijderen
 7. moehaha - dat stinken, daar gaan ze toch niet mee lachen als ze dat lezen. Soît, dat ze de comments dan ook maar lezen: lang geleden stonken wij allemaal hoor. Volgens mij stinken jongens nog harder (ik was een paar jaar scoutsleidster van mannelijke tieners, dat was de moeite.)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik zal u over 2 jaar laten weten of ze inderdaad harder stinken!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb 2 pubers en geloof mij, dat is nog erger. Als ze iets willen, moet het meestal onmiddellijk gebeuren. Als ze een smartphone willen, vraag ik wie heeft nog zo een ding, als antwoord krijg ik altijd 'iedereen'. Of als ze naar een fuif willen gaan, vraag ik wie gaat nog allemaal, 'iedereen' is altijd het antwoord.

  BeantwoordenVerwijderen