dinsdag 13 november 2012

Biecht

Hallo, mijn naam is Ruimtevisser en ik ben een vervuiler.


Als ik zo wat rondlees in blogland dan kan het niet anders dan dat het opvalt. Veel blogsters zijn bewuste mensen. Ze eten biologisch/vegetarisch/veganistisch. Ze rijden met bakfietsten, kopen niets meer, krijgen een groentenmand van de lokale boer, maken zelf shampoo/wasmiddel/kleding/meubels.

Tot mijn grote schaamte moet ik toegeven dat ik bijna niets van deze dingen doe. Ik heb wel een basis milieu-bewustzijn.

Ik gooi nooit iets op de grond, kan dat zelfs niet, raap vaak zelfs dingen op die ikzelf niet gegooid heb, want zodra ik een papiertje in mijn handen heb, zie ik  mijn vader die vermanend zegt: "als iedereen alles op de grond gooit dan zou de wereld er nogal uitzien!". Een zinnetje dat ikzelf trouwens ook bezig tegenover mijn koters.

Ik let op water- en energieverbruik. Wat concreet wil zeggen dat ik achter het gat van mijn kinderen, constant lichten uitdoe en kranen dichtdraai. Nadat ze nochthans beloofd hadden om dit deze keer zelf te doen.

We proberen minder vlees te eten. Ik zeg proberen want ik heb af en toe toch wel behoefte aan een stukske kip of wat echt gehakt in de spaghetti-saus. En twee van mijn kinders zweren bij salami en boterhamworst tussen hun bokes.

Ik werk op een plaats waar wel wat bewuste (niet-blogende) collega's rondlopen. Die bewustheid straalt ook wat op af mij. We drinken bijvoorbeeld (bewust) koffie met suiker van de wereldwinkel, we bestellen in groep agenda's van de wereldwinkel, als we een feestje geven komen de spaje en chippekes ook van daar.

MAAR....

Ik koop gewoon nog kleren, in een gewone winkel. Kleren die misschien zelfs wel gemaakt zijn door arme chinese kindjes. En we zijn met een gezin van zes, dus dat zijn al een pak kleren.

Wij hebben twee auto's. Nochthans wonen we allebei op een boogscheut van ons werk. Onze excuzen zijn: de kinderen gaan niet in de buurt naar school/creche, ze zijn met vier en hebben veel verschillende hobby's en mijne mens moet vaak naar heinde en ver voor afspraken met klanten.

Wij sorteren uiteraard alles wat we weggooien, maar man wij gooien nogal weg! Plastic verpakkingen, kartonnen dozen, blik, flessen,... Wij zijn een kleinafvalproducerend bedrijf, lijkt het soms wel.

Verder maak ik zelf geen kleren/shampoo/wasmiddel/... omdat ik vier kinderen heb en nog werk ook.

EXCUSES, EXCUSES...

Ik weet het, maar de eerste stap in het afkickproces is toch bewustwording van het probleem. Of niet?


ps: Terwijl ik deze blogtekst overdacht in mij hoofd, reed ik 2 keer verkeerd op weg naar een kind dat aan het hobbyen was. Een gigantisch omweg was het resultaat en lap, weer wat vervuiling erbij :-(

16 opmerkingen:

 1. Oh, gij zondaar! ;-)

  Geloof mij: als ik vier kinderen zou hebben, zou ik waarschijnlijk ook minder zelf doen. Ah ja, ik zou mijn kinderen de shampoo en het wasmiddel en de zeep en en en ... doen maken he! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Alle beetjes helpen, toch? We zijn allemaal vervuilers, maar je er bewust van zijn in stap één. Af en toe geen vlees is beter dan een hele week wél vlees. Af en toe met de fiets is beter dan àltijd met de auto. Af en toe naar de wereldwinkel is beter dan nooit. Gewoon doen wat je kan, dat zou iedereen moeten proberen. En ik weiger te geloven dat het allemaal maar een druppel op een hete plaat is!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bewust zijn. Dat vind ik al een goede stap.

  Amen. Mijn pijp is uit na deze stagedag. Misschien kan ik morgen duidelijker zijn in mijn reactie. ;-)

  Maar goed bezig toch, want bewust zijn is een eerste stap. En alle beetjes helpen. Af en toe. Goed. Niet te veel schaamte, want dat mag u niet belemmeren in dingen die ge wel of niet doet. Bewust zijn. Alert, en proberen.

  En deze reactie als een "duim omhoog" bekijken, mocht het niet duidelijk genoeg zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ja lap, en ik vond just dat ik zo goed bezig was, als ik dit hier lees ben ik dus ook een vervuiler of wat?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Uiteraard, maar ge koopt gelukkig wel heeeeeeel veeeeeeeel tweede handsdingen ;-).

   Verwijderen
  2. te veel vast, het blijft "koopgedrag" én ik rijd daar wel naartoe hé naar die rommelmarktjes of kringwinkels (en niet met mijne fiets want zo'n kastje achterop uwe fiets is ook niet praktisch) dus de vraag is of dat zo ecologisch is ...

   Verwijderen
 5. Eerlijk gezegd: al die blogs en verhalen in het echte leven waar iedereen zo geweldig bezig is, zo'n superdingen doet, zo'n fantastische moeder is en al die blogs (en verhalen) waardoor je het gevoel krijgt dat je eigenlijk maar een sukkel bent die het allemaal niet doet zoals het hoort: ik geloof er geen snars van. Ik doe wat jij doet, ik rijd niet meer veel met de auto omdat het mij stukken van mensen kost (en omdat ik het milieu wil sparen) en ik ben ook maar een mens. Ik heb geen dubbel glas in mijn ramen want ik ben alleen met twee kinderen. Ik heb geen geld voor zonnepanelen. Ik ben al die dingen een beetje moe.
  (maar daar kan jij uiteraard niet aan doen ;-) )

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hei Elke, twas ook wel een beetje met die bedoeling dat ik het schreef!
   Om ook eens de andere kant te laten horen.

   Verwijderen
  2. Ja, hoor, dat meende ik ook te begrijpen. Ik dacht: ik doe er nog een schepje bovenop ;-)

   Verwijderen
 6. Troost u: ik ben deze week ook twee keer met de auto gaan werken dat ik wél met de fiets had gekund, maar door luiigheid en slecht time management dus niet.
  En verder: alle beetjes helpen!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het is u vergeven. (en maakt een kruisteken)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb enorm moeten lachen met dit stukje!!!
  Troost u want IK ben de judas hoor in Blogland...ik koop veel en soms dan nog eerst voor mezelf ipv voor de kinderen, ik ga niet naar kringloopwinkels, ik koop bij H&M en bij dure merken , ik eet vlees of vis en we hebben 2 auto's en een Vespa. Ik naai wel, maar dan wel omdat ik dat graag doe...niet uit één of andere groene kriebel.
  Maar weet je, ik wil mezelf zijn...en niet iemand die doet alsof!

  Katrien

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Oef nog gewoon levende mensen.......

  BeantwoordenVerwijderen