vrijdag 19 augustus 2011

tutorial: papier maché kast

Ik geef toe dat de foto in mijn vorig bericht niet echt duidelijk maakt, wat de papier maché te maken heeft met die kast.

Wat ook bedrieglijk was, is de tekst. Het is natuurlijk niet "efkes wat kastjes bijeen zetten" en huplakee t' is klaar. Om eerlijk te zijn dachten wij (lees vooral mijn wederhelft) dat het toch iets sneller en makkelijker zou gaan dan dat het uiteindelijk ging.

Ik zit er voor niks tussen, behalve dan het bezig houden der kinderen zodat hij verder kon werken. En natuurlijk het achteraf meedelen aan de (blog)wereld van het schoons dat hij weeral maakt.

Het begin:

Eerst moet je natuurlijk kastjes kiezen . Meestal lukt dat niet in één kringloopwinkelbezoekbeurt. Je kiest best wat vanalles: met en zonder poten, met lades of deurtjes, met handvaatjes,....

Dan meet je alles op en maak je op de computer blokjes met dezelfde afmeting (in een kleinere schaal uiteraard) en met lijntjes op de plaatsen waar de lades/deurtjes/venstertjes zitten. Hiermee maak je verschillende (stabiele) composities, tot je iets vindt wat je goed vindt. Je kan er natuurlijk ook zo (op het gevoel) aan beginnen. Je laat ook eens de poten van sommige kastjes weg om ze dan ergens op te plaatsen of je draait een kast eens om,...

















Dan begin je alles aaneen te zetten (met schroeven), poten te verwijderen, poten van de onderste kast(en) te verstevigen,... En als laatste haal je alle verwijderbare deurknopjes weg (hou ze wel bij).

Het bedekken:

Wij (lees weer mijn wederhelft) vonden het teveel gedoe om al die verschillende kasten te schuren en/of af te bijten. Dus ging hij op zoek naar een manier om dit te omzeilen en toch te kunnen oververven. En daar komt de papier maché kijken.

Je maakt een emmer behangerslijm. Koopt een pak wit a4-papier en scheurt hier stroken van. De grote van de stroken kies je zelf. Zij bepalen het reliëf van je kast. Want ja, je kast zal niet glad en effen zijn. Ze zal een textuur hebben. Wij scheurden meestal het blad in de lengte in ongeveer 4 stroken. Daarna werden die stroken nog eens in 2 gescheurd.

Je besmeert je kast met lijm en ook elke strook voordat je ze op de kast plakt en dan ga je nog eens met je borstel over de strook zodat ze goed en vooral zonder kreukels en bubbels plakt. Hoe je de stroken plakt bepaald ook mee de textuur. Je kan ze heel netjes horizontaal/verticaal naast elkaar plakken of eerder schuin en over elkaar.
















Wat wel belangrijk is ,bij het plakken, is dat je zorgt dat je de stroken om de hoek plakt. Dus bij bv. een deurtje niet mooi stoppen aan de rand maar een strook met de ene helft op de voorkant en de andere helft op de andere kant plakken. Doe je dit niet, dan komt het papier te snel los.Omdat je de deuren en ook laden zo beplakt moet je wel opletten dat je ze nog dichtkrijgt. Soms is het dus nodig om voor het beplakken, al wat te schuren of latjes weg te halen.

Wrijf ook af en toe de luchtbellen een beetje weg van onder het geplakte papier. Geen zorgen, de (meeste) rimpels verdwijnen nog bij het drogen.

Je doet dit zo voor heel de kast. Wij hebben de binnenkant van de lades niet gedaan. De binnenkant van kasten met deurtjes hebben we naderhand gewoon geverfd (dit kon omdat ze langs binnen niet vernist waren).




















De afwerking:

Nu kan je de kast verven. Wij hebben voor wit gekozen, maar het kan natuurlijk ook in een andere kleur. We hebben latex verf, die we ook voor de muren gebruiken, genomen. Als deze droog is, hebben we alles ook nog vernist met matte parketvernis op polyruthaan-basis (weet de wederhelft mij te melden). Dit omdat het dan minder snel vuil wordt en afwasbaar is.

De deurknopjes zijn gelakt. Eerst met een grondlaag spuitbus en dan met een lak spuitbus.

4 opmerkingen:

  1. Zucht wat een werk! Maar het resultaat mag er zijn. En nu vullen?
    (En de dochter is weer creatief geweest met taal-en-paarden, zie ik. Grinnik. Of moet ik zeggen, hinnik.)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Maar allez, had ge niet kunnen schrijven: 'dat is supersimpel en in 5 minuten klaar'?
    Nu ben ik een beetje ontmoedigd.... ;-)

    BeantwoordenVerwijderen